Op 2 juni spelen de Penta All Stars tegen een team van Oud Internationals. Dit uiteraard in het kader van het 50-jarig jubileum. De hele dag staat in het teken hiervan. Na afloop van de wedstrijd, die om 15.00 uur begint in het Sportcentrum Drachten verplaatst het feest zich naar het clubhuis van de Drachtster Honkbal vereniging Drachten Diamonds, Sportlaan 9 in Drachten. Daar starten we om 18.30 met een goede BBQ (opgave noodzakelijk, via deze link) en we sluiten af met een mooi feest mmv DJ Fireking! Laat even weten of je komt, dat helpt ons erg bij de voorbereidingen!

Penta All Star Team

Maarten Rijken
Maarten RijkenCenter, 1,95m, geb 1965
Geboren en getogen in Eindhoven
Speelde 11 jaar bij PSV-Almonte, waar hij de latere NBA speler “Flying Dutchman” Rik Smits leerde dunken.
Ontwikkelde in zijn jeugd een sterke linkerhand, dankzij een langdurige blessure aan zijn rechter elleboog.
Kwam in 1990 naar Drachten, en speelt al 28 seizoenen onafgebroken bij Penta, waarvan 23 seizoenen in het 1e team

De tijd lijkt geen vat op hem te krijgen, promoveerde in 2007 op zijn 42e met Penta naar de eerste divisie.
Maakte in 2011 onder nickname Gandalf (the Gray) deel uit van het Penta 2 team dat kampioen werd in de rayon hoofdklasse.
Scoorde in 2013 op zijn 48e in een titanen strijd met Celeritas in de hoofdklasse 35 punten in een wedstrijd waarin Penta na 2 verlengingen de overwinning binnen sleepte.
Speelt nog steeds bij Penta 1, en was dit seizoen weer topscoorder van het team.

Heeft een trainer A diploma en is coach van de Penta dames, die komend seizoen promoveren naar de 1e klasse

Signature move, is zijn spinning centermove, waar gefrustreerde tegenstandsters soms ten onrechte “hooking” in menen te herkennen.
Als hij niet aan het sealen, spinnen en pivoteren is onder het bord, schiet ie graag een jumpshot vanaf de elbow.

Arnold van der Meulen
Arnold van der MeulenShooting Pointguard
werd in 1992 van het pleintje bij het Andreascollege in Drachten geplukt na een potje één tegen één tegen Maarten dat tot 42-42 gelijk opging, omdat het toch wel hoog tijd werd dat een jongen met die kwaliteiten in clubverband ging spelen. Leefde nl. al vanaf zijn 12de op straat, basketbaltechnisch gesproken dan. Begon dus helaas pas op zijn 21ste bij Penta. Werd wel al direct in zijn eerste jaar kampioen, maar dat was met het tweede (een teampje met Debets, Van der Molen, Verbeek, Krol, Geertsma, de broertjes De Vlugt…). Vertrok daarna met zes of zeven junioren van Penta naar BVG 3 waar hij zijn persoonlijke topjaar had qua scores door een vrouwelijke coach die het helemaal in hem zag zitten (als schutter dan). Van ’94 tot ’98 een tweede fase bij Penta in de hoofdklasse onder Jacob de Vlugt, Emile Priest en Jelle de Jong. Toen volgde een oefenpotje in de Splitting tegen Aris, waar hij vanuit alle hoeken en standen over Andre Roorda heen scoorde. Laat die nou net coach worden van Aris 1 en Arnold naar Leeuwarden halen voor twee mooie jaren in de promotiedivisie. Daarna gaat Arnold vanaf 2000 afbouwen bij Penta, moet wel even wennen aan de gele shirtjes maar oké. De gedwongen stap terug van hoofdklasse naar vierde klasse die Penta moet maken is iets teveel van het goede voor Arnold om vanuit Sneek heen en weer te blijven rijden. Inmiddels gaat het afbouwen al meer dan tien jaar door bij plaatselijke trots ESBC Menhir, waar Arnold speler/coach is. Afgelopen seizoen kampioen in de tweede klasse trouwens, dezelfde klasse waarin Penta onderin eindigde. Opvallende statistiek van deze jongen: in alle drie periodes bij Penta was Arnold degene die de meeste…chocomel gedronken heeft!
Frits Wille
Frits WilleGuard, 1,83m, 1968
Werd op z’n in Meppel 7e gerecruted voor Red Giants door een bezoekje van twee lange mannen aan de lagere school. Speelde tot en met de junioren in het Meppelse en ontwikkelde daar een zijn ‘actief deregulerende’ speelstijl die helaas vaak meer P’s dan punten opleverde. Tijdens de studietijd in Groningen speelde bij achtereenvolgens bij Celeritas, Celeritudo en Scylla. Vanaf 1997 vaste kracht bij Penta. Is nog maar een jaar met competitiepensioen en ook nog eens voorzitter, dus ja, die moest ook in het All Star team.
Lennart Hoving
Lennart HovingCenter, 2,11, 1982
Lennart Hoving begon zijn basketball carrière bij Penta, waar vader Jelte al jaren speelde (en nu nog).
Via junioren 2 belande hij in junioren 1, en via Donar Kids en Aris kwam Lennart in 2004 Penta heren 1 versterken. Lennart was jarenlang een vaste waarde in het herenteam dat olv Tom Simpson in 2007 naar de Eerste Divisie promoveerde en in 2011 de titel greep in de Eerste Divisie A.

Lennart is een pointguard, gevangen in het 211 cm lange lichaam van een center.
Lennart brengt graag de bal op, maar onder het bord is Lenny bijna niet te stoppen dankzij zijn skyhooks en dunks. Maar net als je dat als verdediger door hebt stapt hij uit om een 3tje in je gezicht te gooien.

Sinds 2011 speelt Lennart aan de andere kant van de A7.

Lennart leidt aan de ziekte van Wiener-Höpke, meer haren op zijn kin dan op zijn kupke!

Henk Bloemsma
Henk BloemsmaForward
Is de enige Penta speler, die erbij was toen Penta “opnieuw begon” in de 4e klasse in 2003 en er nog steeds bij was toen Penta in 2011 kampioen werd in de 1e Divisie A.
Henk begon zijn basketbal cariiere bij Penta en is Penta altijd trouw gebleven en is nog steeds een vaste waarde bij Penta heren 1.
Henk heeft ene genadeloze defense en gaat altijd tot het gaatje. Niet heel groot, springt hij wel ontzettend hoog, waardoor hij veel rebounds pakt en met succes veel grotere tegenstanders uitschakeld.
Henk heeft een hele mooie is de mid-range jumper.
Buiten het basketball valt hij op door regelmatig hele grote snoeken te vangen.
Edo Slump
Edo Slumpforward, 30-09-85
Met een vader en moeder die beide een lange succesvolle Penta carrière hadden, kon het haast niet mis gaan met Edo Slump en Penta. Hoewel hij zijn basketbal carrière begon bij Five Pack is Edo succesvol in de Penta voetsporen van zijn ouders getreden.
Speelde ook voor Orca’s Urk.
Dankzij zijn brede skillset heeft Edo bij Penta als 1 van de weinige of mssch wel enige Allstar zowel op de pointguard, forward als center positie gespeeld.
Edo valt op door zijn tomeloze werklust, en door zijn hoofdband.
Edo maakte deel uit van de succesvolle generatie die met Penta olv Tom Simpson promoveerde naar de eerste divisie

Edo heeft p’s uitlokken tot kunst verheven, en doet soms ook kunstjes met vuurwerk!

Suard Posthuma
Suard PosthumaForward, 1,95m 1968
Deze ook wel ‘schutter van weleer’ genoemde forward begint op zijn 15 met basketbal en op zijn 17e speelde hij zijn eerste wedstrijd bij het eerste van Penta.
Nou ja wedstrijd, 18 seconden om precies tezijn. Daarna 16 jaar lang onderdeel van H1. Op 33e gestopt om vervolgens als Heintje Davids weer op teduiken op zijn 41e. Suard staat bekend om zijn harde verdedeging en eeuwige gepraat tegen tegenstanders en scheidsrechters.
Gerucht gaat dat hij HET voorbeeld voor Raymond was, die het vervolgens tot kunst verheven heeft.
Naast speler ook regelmatig als coach langs de velden tezien.
Camilo Behage
Camilo BehagePointguard
Camilo begon zijn basketball carriere BV Penta. Via de Donar kids belandde hij bij Aris. Keerde na het Eredivisie avontuur in Leeuwarden in 2006 terug bij Penta waar hij met Penta 1 onder leiding van Tom Simpson promoveerde naar de Eerste Divisie. Speelde enkele jaren bij BVG, totdat hij 2 jaar geleden zijn basketbalschoenen (voorlopig?) in de wilgen hing.
Camilo is een gemakkelijk en veel scorende pointguard. Naast een prima afstandschot, valt hij vooral op door zijn niet te stoppen drive naar de basket. Camilo is niet groot, maar wel razend snel en sterk, en als hij naar de ring gaat, is er een hele grote sterke jongen nodig om hem af te stoppen…
Jacob de Vlugt
Jacob de VlugtGuard
Met een vader en oudere broer bij Penta moest Jacob ook wel gaan basketballen. Jacob debuteerde op 16 jarige leeftijd in het eerste van Penta, en was jarenlang de dominante en beeldbepalende pointguard van Penta.
Jacob was een echte point, die de lijnen uitzette, assists gaf en zijn team beter liet spelen, maar kon ook scorend zijn stempel op een wedstrijd drukken.
Bijvoorbeeld met zijn “Poolse break”, terwijl de flyers naar voren sprintten, rondde AJcob de fastbreak af met een 3 punter vanaf de kop.
Nico Slump
Nico SlumpForward, 1.98m, 1988
1998 begonnen met basketballen bij Five Pack in Ureterp (nieuwe club toen) Hier speelde zijn broer Edo ook. Dat was het begin van een mooie reeks successen:

2004 EK met U16 Nederlands team gespeeld in Engeland.
2004 naar Landstede bij de junioren eredivisie.
2005 EK met U18 Nederlands team in Slowakije.
2006 EK met U18 Nederlands team in Roemenië.

2007 bij Penta gekomen halverwege het seizoen en daar tot 2013 gespeeld. Een van de drijvende factoren achter de toenmalige successen met als hoogtepunt het kampioenschap in de Eerste divisie A.

2014 bij HSVB eerste divisie.
2015 bij Five hoofdklasse.

2016 gestopt…. komend seizoen mogelijk weer ergens beginnen.

Raymond Krakou
Raymond KrakouForward
Raymond “ Boelie” Krakou begon zijn basketbal carrière bij de mini’s van bv Penta.
Debuteerde op 16 jarige leeftijd in Penta 1.

Was in 2003, toen Penta na een leegloop van heren 1 op sterven na dood was, een van de weinige spelers die Penta trouw bleef en was samen met Henk Bloemsma en Maarten Rijken, 1 van de 3 spelers die hele opmars van Penta van 4e klasse tot eerste divisie mee maakte.
4 promoties op rij!
Maakte deel uit van het succesvolle Penta 2 team dat in 2011 kampioen werd in de hoofdklasse.
Ray staat bekend om zijn sterke snoeiharde defense, speelt altijd in dienst van het team, maar kan het team ook op sleeptouw nemen. Is bovenal bij vriend en vooral bij vijand bekend om zijn geperfectioneerde trashtalk

Speelde enkele seizoenen bij Five Pack, waar hij wederom kampioen werd in de hoofdklasse.
Het gerucht gaat dat hij binnenkort terugkeert op het oude nest bij Penta.

Maakt graag een bril gebaar na het scoren van een driepunter.

Martin Hebbink
Martin HebbinkCoach
Martin heeft een lange basketbalcariere achter de rug als speler, trainer-coach en bestuurslid in Anna Paulowna en Drachten.
Na 18 jaar trainen en coachen bij Penta nam hij in seizoen 1994-1995 de voorzittershamer in handen.
Nu in 2018 keert Martin (eenmalig?) terug als Penta coach in de zaal…
1973-1975 ZAP Anna Paulowna Jongens Jun 1
1974-1976 ZAP Anna Paulowna Dames 1
1979-1989 Penta Drachten Heren 1 (denk ik)
1989-1991 Penta Drachten Jongens Kadetten 1
1990-1992 Penta Drachten Dames 1
1991-1992 Penta Drachten Jongens Jun 1
1993-1994 Penta Drachten Jongens Passerelles 1
Jappie van der Schaaf
Jappie van der SchaafForward/Center, 1,94, 1966
n 1983 op advies van Martin Hebbink, toen coach van heren 1, begonnen met basketballen in de junioren 1 met Gerrit Slump als hoofdcoach. In datzelfde jaar ook toegevoegd aan de selectie van heren 1, waarmee dat seizoen ook het kampioenschap in de 3e klasse werd binnengehaald. Het jaar daarna getrapt gepromoveerd van de 2e klasse naar de hoofdklasse. De jaren erna nog gespeeld onder coach Jan Bijlsma en Ivo Buderman.
In 1993 vertrokken naar Aris Leeuwarden, omdat Penta toen geen ambities had om te promoveren. Bij Aris gespeeld onder coach Jan Borggreve en Jeremy Kruyt. In het eerste seizoen kampioen geworden in de hoofdklasse en daarna 2 seizoenen 1e divisie.
In 1996 een onverwachte droom werkelijkheid laten worden door uit te mogen komen voor Cees Lubbers / The Hammers in de eredivisie. Dat was tevens de basis voor het huidige eredivisie team. Superleuk seizoen gehad en veel geleerd van coach Marco van den Berg en assistent coach Herman van den Beld (Huidige coach Landstede Basketbal).
Na 1 seizoen weer terug gekeerd naar Aris spelend onder coach Andre Roorda, waar in de laatste wedstrijd het seizoen 1997-1998 naast het kampioenschap werd gegrepen. Desondanks toch met Aris gepromoveerd naar de promotiedivisie. Helaas halverwege het seizoen, wegens een knieblessure, moeten stoppen.
In 1999 weer terug gekeerd op het oude nest. Helaas viel dit heren 1 team halverwege het seizoen compleet uit elkaar na vertrek van coach Jelle de Jong en o.a. center Martin Epema.
In verband met werk in 2000 verhuist naar Emmeloord. Het laatste half jaar nog voor Orca’s gespeeld en kampioen geworden in de 1e klasse.
In 2001 weer terug naar Zwolle, spelend onder coach en oud teamgenoot Mark van Schutterhoef.
Daarna de overstap gemaakt naar Ceres in Emmeloord. Onder coach Jurrie van den Berg twee leuke seizoenen gehad. In 2004 in verband met ziekte en longoperatie tijdelijk moeten stoppen, maar naar twee jaar de draad weer opgepakt. Het laatste jaar nog gespeeld in heren 1 onder coach Maarten Heijenk.
Tevens vanaf 1984 tot heden trainer-coach geweest van diverse teams bij Penta, Aris, Ceres en Landstede Basketbal/ZAC. In 2015 gestopt met spelen om 3 basketballende zonen te kunnen faciliteren, die vanaf 2015 bij Landstede Basketbal (basketball academy) in de eredivisie (MU14, MU18 en MU24) spelen. Daarnaast cameraman bij eerder genoemde teams, maar ook bij andere wedstrijden. Check voor beelden: https://www.youtube.com/channel/UCT-uRGNADCEtOTqratyY8Kw (nog niet alle beelden staan openbaar).
Verder al twee jaar secretaris bij de supportersvereniging “The Hammers” van Landstede Basketbal.

Clubs:
1983 – 1993, Penta Drachten (3e klasse, 2e klasse en hoofdklasse)
1993 – 1996, Aris Leeuwarden (Hoofdklasse en 1e divisie)
1996 – 1997, Cees Lubbers / The Hammers Zwolle (Eredivisie)
1997 – 1999, Aris Leeuwarden (1e divisie en promotiedivisie):
1999 – 2000, Penta Drachten (Hoofdklasse)
2000 – 2001, Orca’s Urk (1e klasse)
2001 – 2002, Landstede Basketbal / ZAC Zwolle (1e divisie)
2002 – 2004, Ceres Emmeloord (Hoofdklasse)
2006 – 2016, Ceres Emmeloord (1e klasse en 2e klasse)
2017 – 2018, Landstede Basketbal ZAC Zwolle
8. Hoogtepunten:
1983 – 1984, Kampioen 3e klasse met Penta
1984 – 1996, 2-daags basketbal toernooi B.C. Lieshout (ieder jaar weer een feest)
1990 – 1991, Bekerwedstrijd Penta – Orca’s
1993 – 1994, Kampioen hoofdklasse met Aris
1996 – 1997, Penta op bezoek in Zwolle (wat een feest, ze hebben het er nog over)
2000 – 2001, Kampioen 1e klasse met Orca’s
2003 – 2004, 1e overwinning Ceres op Orca’s in 30 jaar

Team Oud Internationals

Glen Pinas
Glen PinasCoach
Was o.a. coach van Donar in de volgende seizoenen:

RZG Donar 1993-1994 : coach
RZG Donar 1994-1995 : coach
Celeritas/Donar 1995-1996 : coach
RZG Donar 1996-1997 : coach
RZG Donar 1997-1998 : coach
RZG Donar 1998-1999 : coach
MPC Donar 1999-2000 : coach
MPC Donar 2000-2001 : coach
MPC Donar 2001-2002 : coach

Marco de Waard
Marco de Waard
Patrick Faydherbe
Patrick FaydherbePointguard, 1,90m, 1973
Faydherbe kende een lange spelersloopbaan, waarin hij in Nederland voor onder andere Donar, Nijmegen en Amsterdam speelde. In zijn eerste seizoen met Donar werd Faijdherbe verkozen tot Rookie of the Year. In 2015 werd Faijdherbe aangesteld als hoofdcoach van het DBL-team BC Apollo Amsterdam, waar hij eerder al assistent was
Nitzan Hadash
Nitzan HadashForward, 1,97m, 1977
Geboren op 14-02-1977 te Kfar Saba, Israël
Lengte: 1,97m
Nationaliteit: Nederlands
Speelde basketbal voor Donar in de volgende seizoenen:
RZG Donar 1997-1998 : forward
RZG Donar 1998-1999 : forward
MPC Donar 1999-2000 : guard-forward
MPC Donar 2000-2001 : forward
MPC Donar 2001-2002 : forward
Henk Pieterse
Henk PieterseCenter, 2,11m, 1959
Henk is geboren in de Jordaan te Amsterdam en opgegroeid in Amsterdam West, een gezellige volksbuurt in een gezin van 4 kinderen.

Tijdens een leuke jeugd in het hartje van Amsterdam werd opeens duidelijk dat hij heel lang zou gaan worden. Veel gespeeld op het Balbaoplein, daar speelden vaak de straatvoetballers, 2 van hen zijn Ruud Gullit en Frank Rijkaard, maar omdat zij 2 doelen nodig hadden werd ik vaak verjaagd om te gaan “palen” op het basketbalveld. Ruud heeft hierover in zijn biografie nog het een en ander geschreven.

Tijdens zijn jonge jaren is hij veel gepest, op zijn 15e levensjaar loopt dat hoog op. Hij ondervindt daarvan veel hinder in zijn persoonlijke ontwikkeling. Hij keert in zichzelf en gaat ter bescherming op zoek naar een andere bezigheid, een doel om mee bezig te zijn.

Zijn gymleraar adviseerde hem te gaan basketballen.
Op het basketbalveld werd hij erkend en bracht hem weer meer zelfvertrouwen en voelde vertrouwd aan. Hij trainde totdat hij er bij neerviel.

Herman Keppy, een jonge lange atletische speler, begeleid hem naar een basketbalveld op het Museum Plein. Hij leert hem persoonlijk de fijne kneepjes van het basketball door veel 1 tegen 1 te spelen.

De jaren die volgende waren non-stop basketballen.
Gespeeld in Nederland (Den Bosch, Haarlem, Den Helder, Nationale team), Verenigde Staten (NBA), Belgische en Duitse clubs, vele Europesche en landelijke titels behaalt.

Sinds 1987 ook maatschappelijk betrokken geraakt door kinderen veel over basketballen te leren. Enkele zomerkampen via de NBB.
Vele jaren later werkte hij voor twee verschillende bedrijven die zijn talenten als basketball-clinician goed benutte. Met veel vreugde en passie werd het “werk” uitgevoerd.

Heden ten dage heeft Henk een eigen onderneming en timmert goed aan de weg. Wil graag iets betekenen voor de jeugd en ze het zelfvertrouwen geven wat hij ook aan de sport te danken heeft. Kijk voor meer informatie op www.henkpieterse.com

Mario Bennes
Mario Bennesguard
Mario Bennes is de Iron Man van het Nederlandse basketball. Hij speelde 21 seizoenen in de eredivisie, heeft 119 play-offwedstrijden achter zijn naam staan en kwam uit voor Haaksbergen, Utrecht, Haarlem, IJmuiden en Amsterdam. Als guard met een tomeloze inzet boekte hij vooral in de hoofdstad zijn successen. Vijf keer werd hij kampioen van Nederland en zes keer won hij de NBB Beker. Mario Bennes speelde 42 interlands voor het Nederlands basketballteam.
Peter van Noord
Peter van NoordYour Content Goes Here
Your Content Goes Here
Rein van de Kamp
Rein van de KampForward, 2,02m, 1979
In 2001 begon Van der Kamp als betaald basketballer bij Landstede Basketbal uit Zwolle. Hij groeide in de eerste jaren uit tot een vaste waarde in het team. In 2005 bereikte hij met Landstede de finale van de play-offs. Deze werden verloren van de Demon Astrounts met 4-0. Samen met zijn tweeling-broer Wim van der Kamp speelde hij bij Landstede tot 2005. In het seizoen 2005/2006 tekende van der Kamp een contract bij Eiffeltowers Den Bosch, in de tijd dat hij in Den Bosch speelde werd hij ook een geselecteerd voor het Nederlands basketbalteam waar hij 26 keer voor uitkwam. Met Eiffeltowers werd hij in 2006 en 2007 landskampioen. Na 3 jaar vertrok van der Kamp en tekende een contract bij De Friesland Aris. Na 3 jaar vertrok van der Kamp weer bij Leeuwarden en keerde terug bij Landstede waar hij in het seizoen van 2010-2011 voorlopig zijn laatste wedstrijd als prof heeft gespeeld. Van september 2011 tot november 2012 was hij assistent-coach bij Landstede naast Herman van den Belt. Tot 2016 speelde hij voor de amateurvereniging Red Giants in Meppel.[1]
Willie Jan Ackermans
Willie Jan AckermansYour Content Goes Here
Your Content Goes Here
Peter Koning
Peter KoningCenter, 2,11, 1966
Geboren op 19-12-1966 te Groningen
Lengte: 2,11m
Nationaliteit: Nederlands
Speelde basketbal voor Donar in de volgende seizoenen:
VGNN Donar 1989-1990 : center
VGNN Donar 1990-1991 : center
VGNN Donar 1991-1992 : center
VGNN Donar 1992-1993 : center
RZG Donar 1993-1994 : center
Jos Kuipers
Jos KuipersYour Content Goes Here
Your Content Goes Here